2013. január 16., szerda

Cékla

 1 Cékla-répa-alma saláta
Nagy lyukú reszelőn reszelj le 1 nyers céklát, 1 répát és 1 almát, kissé sózd meg. A dresszing: 2-3 evőkanál tejfölben elkevert 1 kávéskanál őrölt köménymag, 1 kávéskanál reszelt torma és 2-3 gerezd zúzott fokhagyma.
-Díszítheted friss petrezselyemlevelekkel. Nagyon egészséges étel.
2 Céklasaláta kefirrel és almával
60 dkg főtt, hámozott céklát 20 dkg nyers, hámozott almát vágj fel kockákra.
2 dl kefirbe keverj reszelt tormát, kevés sót és keverd össze a céklával.
-Egyszerű, könnyű kis saláta.
3 Almás céklasaláta
2 db reszelt, nyers céklát keverj el 4 db reszelt almával. Ízesítsd őrölt köménnyel, citromlével, kanálnyi olíva olajjal, sóval, kevés mézzel, ecetes tormával. Szórd meg friss bazsalikom, vagy petrezselyemlevéllel.
-teljes szín kavalkád egy tányéronJ
4 Cékla mustármártással
3 db főtt céklát vágj apró kockákra. Egy másik tálban keverj össze 4 evőkanál tejfölt, 2 teáskanál mustárt, 1 teáskanál citromlevet, 2 db felkockázott kemény tojást, sót és borsot. Öntsd rá a céklára és szórd zöldpetrezselyemmel.
5 Céklasaláta párizsival
60 dkg céklát főzz meg, és vágd apró kockákra. Keverd össze 1 db hámozott, kockákra vágott almával, 1 fej felkarikázott hagymával és 30 dkg darabokra kockára vágott sonkával. Adj hozzá finomra vágott kaprot, sót, borsot. Öntsd nyakon egy kis borecettel, majd pihentesd 1-2 óra hosszáig.
 
-Akár egytálételként is megállja a helyét.
6 Pikáns céklasaláta
1 dl olíva olajjal, 3 evőkanál ketchuppal, 1 citrom levével, 1 dkg sóval 2 kávéskanál borsikafűvel, fél csomó finomra vágott snidlinggel, petrezselyem zölddel, és ízlés szerint mézzel készíts dresszinget. Mindeközben főzz meg 80 dkg céklát, tisztítsd meg és kockázd fel. Öntsd rá a dresszinget, és hűtve tálald.
7 Majonézes cékla
1 kg céklát hámozz meg, majd sós vízben főzd puhára. Szűrd le és vágd apró csíkokra. Cukros, ecetes lében hagyd kihűlni, utána szűrd le. 2 dl kefirt majonézzel keverj össze, majd rakjál bele 1 kis fej reszelt vöröshagymát, és végül az egészet keverd össze a céklával.
8 Különleges céklasaláta
1 kg céklát héjában főzz meg, és hántsd le a héját. Vágd újnyi hosszú, vékony szeletekre. Tálba téve sózd és borsozzuk meg. 4 dl joghurttal öntsd nyakon, amibe törj fokhagymát, őrölt borsot és egy kis köményt. Ízesítsd friss citromnak a levével.
9 Nyersen készült céklasaláta zöldségekkel
6 db céklát, 1 db fekete retket, 1 db kisebb zellert, 2 db sárgarépát, 4 db krumplit közepes lyukú reszelõn reszelj le. Citromlével és mézzel ízesítsd, és szórd meg friss petrezselyemmel.
-A legjobb természetes vitaminforrás.

Olasz sült cékla

Hozzávalók:

  • 80 dkg közepes méretű cékla
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál durva tengeri só
  • kevés frissen őrölt bors
  • 3-4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A céklát héjastul a sütőben megsütöm közepes tűzön, kevés víz aláöntésével. A tepsiben hagyom kihűlni. A fokhagymát vékony szeletekre vágom. Megtisztítom, felkockázom vagy közepes szeletkéket vágok a céklából, összekeverem a fokhagymával, sóval, borssal és az olajjal. Legalább 20 percig hagyom összeérni. Hidegen vagy melegen is jó, köretként vagy salátának.

Megjegyzés:

A sült cékla íze egész más mint a főtté, valószínűleg azért, mert a benne lévő cukortartalom karamellizálódik.
/Mindmegette/ 

Korianderes/borsikafüves fokhagymás sült cékla
  • 60 dkg cékla
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 mk őrölt koriander vagy borsikafű
A meghámozott céklákat vékony szeletekre vágjuk (kb fél cm), tepsibe tesszük, megszórjuk a korianderrel/borsikafűvel, meglocsoljuk olívaolajjal, beletesszük az félbe vágott fokhagymákat és jól összekeverjük. Sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütjük.

Cékla leves
  • 1,5 liter húsleves vagy zöldséglé
  • 4 közepes cékla
  • 200 g káposzta
  • 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1/2 zeller
  • 2 krumpli
  • 2 hagyma
  • 1 evõkanál sűrített paradicsom
  • fokhagyma
  • só, bors
  • babérlevél
  • ecet
  • méz
  • tejföl/joghurt
  • 50 g vaj
A céklákat, a zöldséget és a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a vajban megpároljuk, hozzáadjuk a paradicsomot, a fokhagymát, felöntjük a zöldséglével és a fűszerek hozzáadásával 15-20 percig fõzzük. Ezután adjuk hozzá a finomra vágott káposztát, a krumplit és puhára főzzük. Mielőtt teljesen megpuhulna, egy kevés mézzel, ecettel és tejföllel/joghurttal (ízlés szerint elhagyható) ízesítjük.


ceklaleves-tejfollel.gifceklaleves.gif
 recept AntalVali
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése