2013. január 15., kedd

Gyógyító ételek - köles

 A köles története

A köles az egyik legősibb kultúrnövény „arany gabonának” is nevezték ugyan nem csak sárga, hanem fehér, szürke, és vöröses is lehet, ezen kívül még termesztenek barna kölest, amelyet nem kell hántolni. Ősidők óta a legfontosabb táplálék volt, és ma is az még Afrikában. Európában, ahogyan kiment a főtt kásák fogyasztása a divatból, és felváltotta a kenyérevés a többi gabonafélék kiszorították étrendünkből. Aki bármelyik receptet megfőzi biztosan meggyőződhet róla milyen finom étel, és ha rendszeresen fogja fogyasztani áldásos hatását is megtapasztalhatja.


Beltartalmi értékei
A zabhoz és az árpához hasonlóan meg kell fosztani külső burkától, mivel azonban értékes anyagai az egész magban egyenletesen oszlanak el, így a hántolt köles ezután is teljes értékű marad. A búzához hasonlóan magas a fehérjetartalma 11 % gazdag B1, B2, B5, PP vitaminokban, és az életműködéshez feltétlenül szükséges nyomelemekben vas (eritrociták, lép, máj, vérplazma), ftór (fogak), magnézium (idegek), mangán (enzimek, hormonok), szilícium (csont, fogak, bőr), réz (máj, csontok), kalcium (csontok), kálium (szív), jód (pajzsmirigy), és cink (máj, prosztata). Teljes értékű aminosavakat tartalmaz.
Magas a zsírtartalma emiatt avasodásra hajlamos, ezért csak rövid ideig tárolható (ne vásároljunk egyszerre sokat belőle).

Hasznos tulajdonságai
A gabonafélék közül az egyetlen lúgos hatású és a legkevésbé allergizáló. A szervezetnek könnyű megemészteni, ezért az érzékeny gyomrúak is nyugodtan fogyaszthatják.
Általános erősítő hatású és segít kijuttatni szervezetünkből a méreganyagokat, gyógyszermaradványokat, különösen az antibiotikumokét.
Jó hatású a cukorbetegek, és a májbetegek számára.
Akik szeretnének gyorsan lefogyni és közben nem éhezni, a köleskása nagyszerű lehetőség, mivel alacsony a szénhidráttartalma. Tehát egyrészről nem növeljük tovább felesleges súlyunkat, másrészről gátolja a zsírlerakódást, és még ki is juttatja azt szervezetünkből.
Szép lesz a bőrünk, hajunk, körmeink, ha rendszeresen fogyasztunk kölest.
•    késlelteti az öregedési folyamatokat
•    rákmegelőző
•    gyulladáscsökkentő
•    erősíti az immunrendszert - ellenállóvá teszi a szervezetet
•    ajánlott vashiányos állapotokban, savtúltengésre
•    szabályozza a vércukorszintet, és a zsíranyagcserét,
•    erősíti az erek falát, a tüdő kötőszöveti rendszerét, az emésztőrendszert, és a látást
•    megelőzi a fogszuvasodást és megvédi a fogzománcot 
•    javítja a kollagénanyagcserét fogak, haj, kötőszövetek, csontok állapotát, összeforrasztja a törött csontokat, és a sérült szöveteket.

Egy gabonatáblában látható a fenti növény, a köles, amely egyáltalán nem hasonlít a búzára, kalásza olyan, mint egy élénksárga virágfürt.
Negatív tulajdonságai
A köles tartalmaz olyan anyagokat, amelyek gátolják a jód felszívódását a pajzsmirigy által, ezért csökkent működésű pajzsmirigy (hypothyreozis) esetében legyenek óvatosak vele.
Ne egyen túl gyakran kölest, aki hajlamos a székrekedésre, alacsony a gyomorsavtartalma, és érbetegségek esetében. /forrás: valodisafrany.blog./

 

alaprecept  ... 4x-es vízmennyiséget  kell számítani.

sokféleképpen lehet ízesíteni,    köretként, édességnek, ........


1 rész hántolt köles
kis só,
4 rész víz
kisebb fej vöröshagyma,
kevés bors
1 evőkanál olaj

a négyszeres vízmennyiséget felforraljuk és a többit hozzákeverve lassú tűzön kevergetve kb 20 perc alatt megfőzzük, ,
olajon a hagymát megpiritjuk és kölessel  összeforgatjuk.... /köret/

Mákos köles

Egy börge kölest átmosunk, és két bögre vízben feltesszük főzni.kis sót teszünk bele,  amikor a köles puhulni kezd, 2 bögre tejet, vagy tejszínt teszünk hozzá és készre főzzük.Amikor hűlni kezd, diót és mézes mákot teszünk a tetejére, hidegen is finom....

Burgonyás köleskása leves:

Kevés forró olajra teljes kiőrlésű lisztet hintünk, elkeverjük és hideg vízzel  felengedjük. Folkhagymát, kis kockára vágott burgonyát, kölest, őrőlt borst,pirospaprikát, sót teszünk bele.

Édes tejeskása - kitolókása:

1 l tejhez 20 dkg kölest számítunk, de legelőször fél liter vízet tesszük fel főzni, kevés cukorral és sóval. Ebbe hintjük a megmosott kölest, amely ha összeforrt a tejjel felengedjük, és készre főzzük. Amikor hűlni kezd, mézzel, fahéjjal elkeverjük és egész diót teszünk bele. Lakodalmakkor ez volt az utolsó felszolgált étel, a kitolókása, amely finoman jelezte, ideje a vendégeknek   hazamennii...


Finom reggeli:

zabpehelyt tejjel   megfőzünk, ízlés szerint édesítjük,    fahéjjal megszórjuk, vagy reszelt almával ízesítjük vagy bármilyen gyümölccsel,   meggy,   mazsola, stb. stb.  





 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése